Klasblogs

 

MOS-blog

Gezond en lekker tussendoortje van onze MOS-ouders 
Vorige week werden de leerlingen van onze school getrakteerd op een heerlijk lekker en gezond drieuurtje met yoghurt, rozijntjes en fruit. Een dikke merci aan de mensen van de MOS-ouderraad en ook de leerlingen van het derde leerjaar die voor de stukjes fruit zorgden. En dat de kinderen en leerkrachten het lekker vonden staat vast. Veel kinderen kwamen twee of zelfs drie keer aanschuiven…

ONZE NIEUWE MOESTUIN! 
We zijn van start gegaan met tuinieren in onze gloednieuwe moestuin. Een dikke merci aan alle kinderen die geholpen hebben en aan iedereen die dit mogelijk maakte!!!

Bezoek windturbine Zwingelhoek in Zele 
Met de 2de graad bezochten we in Zele de windturbine ‘Zwingelhoek’. Een leerrijke ‘winderige’ ervaring. Een speciale dank u wel aan de ouders en grootouders die voor vervoer zorgden.

De leerlingen maken de moestuin klaar voor de winter… 
Werken in de moestuin…
Het bijenhotel van de tweede graad.

Wereld Water Dag op 22 maart 
Een succes!Onze Mos-werkgroep zorgde voor een fikse wandeling van 6 km voor de lagere schoollln en de kleuters stapten 3 km mee!

Onderweg keken we goed en verzamelden we letters om er een slogan mee te vormen.

Na afloop kregen we van enthousiaste Mos-ouders een heerlijk gezond wateraperitiefje aangeboden: Dank je wel!Ook werd de winnaar bekend gemaakt van de Mos-kwis. Justine won een

mooie waterkaraf met 4 glazen.

Proficiat Justine!

Resultaat inzameling batterijen 
Beste kinderen en ouders,

Dankzij jullie inzet en medewerking hebben jullie bij deze actie gezorgd voor een mega resultaat! Samen hebben we gezorgd voor twee ophalingen wat ons heel wat punten oplevert.

Het is natuurlijk de bedoeling dat we gedurende het schooljaar blijven inzamelen!

Eén groot dansfeest voor het klimaat… 
Allemaal samen zingen en dansen voor het klimaat. Dat deden we op vrijdag 26 oktober met alle kinderen van onze school. Met ons dansje wilden we aantonen dat ook wij ons steentje bijdragen voor het klimaat. Het weer was wel koud en nat, maar aan enthousiasme van onze kinderen zeker geen gebrek… Hier alvast enkele indrukken.

Een compost-meester op bezoek! 

Composteren en recycleren kan je leren!

Leerlingen van het derde leerjaar werken in de moestuin… 
Deze week was het de beurt aan enkele leerlingen van het derde leerjaar om onze moestuin te onderhouden.

Afhalen groene MOS-vlag in Vilvoorde… 
Op donderdag 9 oktober trok ik samen met vier leerlingen van onze lagere school richting Vilvoorde om de groene MOS-vlag in ontvangst te gaan nemen. Dit is voor onze school de ultieme bekroning van onze jarenlange inzet als milieubewuste school. Dit dankzij de inzet en medewerking van directie, leerkrachten, MOS-ouderwerkgroep en natuurlijk zeker ook de verdienste van onze leerlingen!
Hieronder alvast enkele indrukken. In Vilvoorde genoten we van een lekker drankje, gezonde broodjes en een mooie toneelvoorstelling. De groene MOS-vlag kan je vanaf nu bewonderen op onze speelplaats.

Onze leerlingen maken de schooltuin klaar voor de winter… 

Peuteren en kleuteren in de moestuin 

Dat onze kleinste ukjes soms zwarte handjes hebben, daar kijken we al lang niet meer van op. Maar groene vingers…? Ja hoor, sommige kleutertjes ontpopten zich deze week tot echte tuinmannen- en vrouwen. Met onze eerste kleuterklas hebben we ons moestuintje aangelegd en heel veel geplant: sla, bieslook, selder,…We konden er niet genoeg van krijgen. Hopelijk zijn onze groentjes eind juni groot genoeg om er een lekker slaatje van te maken.

Tips en games rond energie… 

Een website boordevol tips en spelletjes rond energie voor kinderen.Klik hier!Veel speelplezier…MOS-actie: inzameling gebruikte batterijen. 
Beste ouders,In de maanden december en januari proberen we met jullie hulp om zoveel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen. Op deze manier dragen we allen ons steentje bij voor het milieu. Bovendien krijgen van Bebat per kg gebruikte batterijen punten. Die punten kan onze school dan inruilen voor een hele reeks interessante artikelen zoals: sportmateriaal voor onze speelplaats, educatief schoolmateriaal, pc-toebehoren, … Op deze manier streven we allemaal voor een dubbel doel!Waarop wachten we nog… Inzamelen is de boodschap!

We verzamelen de gebruikte batterijen in de klas en eind januari gaan we samen met de kinderen aan het wegen. Hopend op een super resultaat!Alvast bedankt voor jullie medewerking,

leerkrachten , directie en niet te vergeten onze kinderen

Mosbrief over Mos-werking huidig schooljaar 


Beste ouders,

Onze school is erg betrokken bij de zorg voor het milieu.

Die milieuzorg willen we graag met alle kinderen en ouders van De Sprankel delen!

Ons MOS-team wil jullie verder inlichten over allerhande acties die dit schooljaar op het programma staan.

We hebben reeds 2 logo’s behaald door succesvolle acties de voorbijgaande schooljaren!

Nu zijn we op weg om de MOS-vlag te behalen. Deze vlag kunnen we verdienen door te werken aan de 5 domeinen van MOS.

1. AFVAL

We zijn zeker op de goede weg! Alle ouders schenken aandacht aan het meegeven van fruit-koek in een doosje zonder afvalverpakking. Een pluim van Mossie!

In de maand december starten we met de BEBAT-actie: we sorteren gebruikte batterijen en dienen ze in voor recyclage.

We betrekken hierbij alle ouders en ook de buurt rond de school.

2. ENERGIE

We doen mee met de campagne ‘word energieke school’.

We stellen energiemeesters aan onder de lln en we vermijden sluipverbruik en beperken onze energievreters.

3. NATUUR

Onze moestuin werd winterklaar gemaakt door enkele lln met groene vingers! De komende lente zorgen we voor een zaaipakket en schenken we aandacht aan seizoensgebonden groenten. Foto’s: zie MOS-blog!

4. WATER

Op 22 maart 2013 doen we mee met de Wereldwaterdag!

Meer info volgt later. We gebruiken onze regenton (met dank aan de ouderraad) voor het uitwassen van penselen, het verzorgen van planten, het poetsen van de klassen,…

De waterkapiteintjes per klas zorgen ervoor dat het water niet zomaar blijft lopen!

5. MOBILITEIT

Onze ouderraad zet zich in voor een betere en veiligere schoolomgeving. Dit schooljaar proberen zij betere wegmarkeringen te bekomen rond onze school.

In de lente starten we ook een bevragings-enquête ivm het eventueel opnieuw opstarten van een fietspool.

Ook zullen we Sam de Verkeersslang terug verwelkomen in de maand mei.

Dit zijn de 5 domeinen waar we SAMEN aan werken! Visueel zal dit te zien aan de hoofdingang dmv een MOS-boom!

Bij de realisatie van onze eerste actiepunten houden we iedereen op de hoogte via de MOS-blog en de nieuwsbrieven.

Samen met het MOS-team realiseren we nu:

· Elke klas krijgt een MOS-plant: met die sanseveria brengen we extra zuurstof en info in de klas rond MOS.

· BEBAT-actie: we zorgen voor ouder- en buurtbetrokkenheid dmv een inzamelbrief om onze actie te doen slagen.

· Mossie geeft een milieutip mee op elke nieuwsbrief, op die manier sensibiliseren we iedereen voor een betere, gezondere toekomst.

· We starten een MOS-raad met betrokken lln en ouders = “ de groene ridders van de ronde tafel”.

· We doen een oproep aan alle mensen die nauw betrokken zijn met milieuzorg. Waar kunnen we terecht met onze lln voor een bedrijfsbezoekje zoals IDM, VWM,….?

Zijn er compostmeesters, gezonde moestuinhouders, (groot)ouders die onze lln graag een woordje uitleg komen geven,…?

Bij interesse kan je steeds terecht op onze school!

Dank je wel voor jullie bewuste aandacht!

Het MOS-team (Milieuzorg Op School)

Komende activiteiten MOS 

December 2013: We hebben aandacht voor ons waterverbruik op de Kerstmarkt en


wassen af met behulp van onze vaatwasser. Minder verbruik is beter voor ons milieu!


Januari 2014:


We nemen deel aan de grote BEBAT-actie en zamelen zoveel mogelijk batterijen in!


Met de ingezamelde batterijen verdienen we punten waarmee we didactisch materiaal mogen kiezen voor onze school! Meer info volgt later.


Februari 2014:

Op vrijdag
14 februari nemen we met de ganse school deel aan de


Dikke Truiendag! We doen een extra trui aan want de verwarming gaat een graadje lager!


Maart 2014:Op 21 maart houden we terug een spetterende Waterdag want dan staat de WereldWaterWeek centraal! Samen met de ouderraad trakteren we jullie op water en mag je een bruikbare waterbesparende tip indienen!


April
2014:
Bezoek van onze compostmeester: we krijgen info en actieve doe-tips om onze compostbakken op de juiste manier te gebruiken.


Mei 2014:
In samenwerking met de ouderraad stimuleren we iedereen voor een verkeersveilige schoolomgeving! Sam de Slang spoort ons aan om met de fiets of te voet naar school te komen, carpoolen mag ook!


Juni 2014:
Maken we kans op de MOS-vlag?
We denken het wel, duim maar mee en alvast bedankt voor jullie milieuvriendelijke inzet!Het MOS-team X
2e graad zorgt voor de vogels tijdens de koude wintertijd… 

Dikketruiendag 13 februari 
Op 13 februari vond dit schooljaar de jaarlijkse Dikketruiendag plaats. Naar jaarlijkse gewoonte droegen wij als MOS-school ook ons steentje bij aan het milieu.
Samen met de MOS-groep ouders kwamen we op het idee om een een hele lange sjaal te breien waarmee we enkele bomen op de speelplaats in een isolerend kleedje stopten.
Samen met de leerlingen, ouders, oma’s, juf Hilde, juf Joke en juf Veerle Van Theemsche, juf Mieke en de dames van KVLV-Beervelde verkregen we een een breiwerk van maar liefst 50 meter lang. Ook de verwarming werd die dag 4°C lager gezet. De aanwezige ouders kregen koffie en een koekje aangeboden door de ouderraad. De leerlingen en leerkrachten die dansten allemaal samen de Pinguïndans. Ideaal om de lichaamstemperatuur de hoogte in te jagen…

Zwerfvuilactie van maandag 18 en dinsdag 19 maart… 
Deze week trokken alle klassen van onze lagere school de buurt van de school in om zwerfvuil op te halen gewapend met fluohesje, handschoenen en prikstok. Onze enthousiaste kinderen haalden ook deze keer heel wat zwerfvuil op.

Proficiat aan alle kinderen voor hun inzet!

De kringloop van het water…op ontdekking! 
Wie op een speelse manier de kringloop van het water wil ontdekken, moet deze site beslist eens proberen.OP ONTDEKKING!


terug naar overzicht »

test2