Klasblogs

 

5de leerjaar

FRANSE VOCABULAIRE INOEFENEN 
Na de vakantie gaan we al snel van start met de volgende herhalingsweek. Ken jij nog alle woordjes van U 1 tot en met U 12? Kan je ze ook nog correct schrijven? Misschien het moment nu om ze eens goed te herhalen.
Als je het document print, kan je oefenen zo veel je wil.
Als je wil weten of de vertaling correct is, bekijk of print dan ook eventjes de correctiesleutel. Alvast veel oefenplezier!
Je kan natuurlijk ook naar hartenlust oefenen via bingel.be

Vocabulaire en action u 1 - u 4.doc

correctiesleutel voc 1 - 4.pdf

Vocabulaire en action u 1 - u 8.doc

correctiesleutel voc 1 - 8.pdf

Vocabulaire en action u 1 - u 12.docx

correctiesleutel voc 1 - 12.pdf

Vocabulaire en action u 1- u 16.doc

correctiesleutel voc 1 - 16.pdf

Vocabulaire en action u 1 - u 20.doc

correctiesleutel voc 1 - 20.pdf

FRANS OEFENEN OP BINGEL  
Wil je graag leuke oefeningen maken met de nieuwe Franse woordjes, ga dan naar www.bingel.be!
Log in met je persoonlijke code die je vindt in je klasagenda en je kan aan de slag. Soms staan er taken voor je klaar, soms kan je gewoon zelf op zoek gaan naar leuke oefeningen op het Bingel-eiland.
Let op dat je voor Frans op de juiste plek oefent : wij werken met EN ACTION. Je kan hier ook nog eens de tekst en de woordjes beluisteren als je niet meer precies weet hoe je iets moet zeggen. Zo leer je’t echt als de beste!
Veel oefenplezier!!!

WERKWOORDSPELLING OEFENEN 

Lukt het je nog niet zo goed om de werkwoorden in zinnen correct te schrijven of heb je de regels nog niet helemaal onder de knie?

Als je HIER klikt, vind je nog meer oefeningen om werkwoordspelling te oefenen.


Nog meer? Ook HIER kan je’r vinden, klik daarvoor de thema’s aan waarbij staat “werkwoorden”. Je kan er ook andere taaloefeningen vinden.

Deze zijn echt leuk : KLIK HIER

WOORDPAKKETTEN OEFENEN 

Oefen hier al je woordpakketten: www.bingel.be natuurlijk!


*Als je op onderstaand document klikt, krijg je oefeningen om de woorden te typen. Wel onderaan het passende pakket kiezen , want het document opent steeds op WP8.

5ls_TVT_woordpakketten.xls

NIEUWJAARSWENS VOOR 2017! 
Aan iedereen die af en toe een kijkje neemt op deze klasblog wensen wij (juf Els en juf Sophie) een fantastisch, spetterend en vooral megacool keiplezant 2017 toe!
Hopelijk zijn de nieuwjaarsbrieven vlotjes voorgelezen en hartelijk ontvangen en… misschien hebben ze wel een extraatje opgeleverd. ;-)
Ook wij hebben voor jullie onze nieuwjaarsbrief geschreven.
Nieuwsgierig??? Open dan snel onderstaand documentje!!!

nieuwjaarsbrief van de juf.docx

SPORTKLASSEN 
Een hele week sporten werd afgesloten met een grote sportquiz.
De leerlingen hun kennis over sport werd getest en ze werden ook uitgedaagd om te bewegen. Ook de Franse les kreeg een sportief tintje.

INLEEFATELIER GUATEMALA 
Nadat we ons de voorbije week verdiepten in de wereld van de Ladino’s en Indianen in Guatemala, de leefwereld van de Guatemalteken in het dorp en in de stad, de traditionele Maya-cultuur en het belang van de maïs, werden we verwacht voor een boeiend maar soms confronterend inleefatelier in studio Globo. We beleefden er zeer intens het leven van de plaatselijke bevolking, elk met hun eigen problematiek. We gingen samen op zoek naar mogelijke oplossingen en genoten er ook samen van heel wat mooie dingen: muziek, dans, eten en drinken… kortom alles om onze Guatemalteekse voormiddag in schoonheid af te sluiten.
Een bijzondere … èn toffe ervaring: de beelden spreken voor zich!

Wil je nog meer te weten komen over Guatemala of over Maria Elena en Nacho, surf dan eens naar deze site:
http://guatemala.studioglobo.be/leerling/

JONAS VAN DE STEENE OP BEZOEK  
De leerlingen van het 3de, 4de en 5de leerjaar kregen les over de Olympische en Paralympische spelen. Als kers op de taart kwam Jonas van de Steene op bezoek op onze school… een echte paralympische held!
Jonas won een bronzen medaille op de paralympische spelen.
De leerlingen kregen enkele filmpjes te zien over het leven van Jonas als topsporter met een beperking. Ook konden de leerlingen vragen stellen.
Om Jonas te bedanken en zijn topprestaties aan te moedigen, hebben alle leerlingen een dikke duim gegeven!
Enkele sfeerfoto’s vind je hier!
Een uitgebreid verslag met fotoreeks vind je ook op volgende link: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161013_02516812

INLEVINGSMOMENT IN HET PARK VAN BEERVELDE  
Canada… dat is het thema van de alombekende tuindagen in het Park van Beervelde. Dat de Canadezen belangrijk waren bij de bevrijding van ons land op het einde van de Eerste Wereldoorlog is een historisch feit dat graaf Renaud de Kerchove aangreep om in zijn prachtige tuin achter de villa een voorstelling te maken van wat er zich destijds in Passendale afspeelde. Hij bouwde er een waarheidsgetrouw mini-slagveld met een knappe voorstelling van een loopgraaf aan de Ijzer en met op de achtergrond het plat gebombardeerde Ieper.
Onze klas mocht samen met het 6de leerjaar een honderdtal klaprozen knutselen die tijdens de tuindagen te koop zullen worden aangeboden en die op een stijlvolle manier deze belangrijke gebeurtenis in onze Belgische geschiedenis herdenken.
Als dank voor onze inzet mochten we de showtuin gaan uittesten en kregen we er zomaar van de graaf zelf een verduidelijkend mini-geschiedenislesje bovenop. Helemaal onder de indruk waren we ervan en het uittesten… dat vonden we natuurlijk allemaal supertof!!!
DANK JE WEL, MIJNHEER DE GRAAF!

Hieronder vind je ook enkele sfeerfoto’s.

PS : Er staat ook een artikeltje hierover in de krant van vrijdag 7/10 en een verslagje op Lochristi blogt:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/bllla_02505639

TERUG NAAR DE IJZERTIJD MET EEN BEZOEK AAN DE GALLISCHE HOEVE  
Na onze voorbereiding in de klas en het bezoek van een echte Kelt, reden we met de fiets gewoon door de teletijdmachine en keerden we ongeveer 3000 jaar terug in de tijd. We kwamen midden in de Ijzertijd terecht in een Gallische nederzetting waar we verwelkomd werden door enkele Kelten. In die tijd woonden de Kelten namelijk in onze streek, ze zijn hier vooral bekend onder de naam “de Galliërs”. Enkele van die Galliërs vertelden ons één en ander over hun leefwijze, toonden ons hoe ze aan hun kleurige wol kwamen en hoe ze hun kledij vervaardigden en lieten ons kennismaken met hun nieuwste ijzeren wapens en hun beruchte vechttechnieken.
Een fotoreportage :

EEN ECHTE KELT OP BEZOEK IN ONZE KLAS  
Vandaag kregen we bezoek van een echte Kelt. In z’n typische kledij en met z’n uitgebreide voorraad wapens en wapenuitrusting kwam hij ons een beetje meer leren over de Kelten die zo’n 3000 jaar geleden in onze streek woonden. Morgen gaan we immers op bezoek in zo’n typische Keltische nederzetting. Enkele plaatselijke krijgers in Destelbergen verwachten ons namelijk in de Gallische hoeve. Enkele sfeerbeelden van vandaag:

ALLERLEI LEUKE OEFENSITES! 
Op
DEZE SITE vind je leuke links om taal, rekenen, WO, enz… te oefenen. Zoek zelf maar iets leuks uit.

Ook HIER vind je interessant oefenmateriaal. Gewoon even op zoek gaan bij het vijfde leerjaar en oefenen maar!

En ook HIER kom je terecht op de toffe site : COMPUTERMEESTER, een echte aanrader : megaleuk en zeker de moeite om eens te proberen!

REKENEN OEFENEN 

HIER vind je een heleboel verschillende rekenoefeningen.

BREUKEN : e
en aanrader om het vereenvoudigen, optellen en aftrekken te oefenen.

BIBBOEK GELEZEN? MAAK HIER JE EIGEN RECENSIE. 
Is je bibboek helemaal gelezen, dan kan je al beginnen aan je schriftelijke boekbepreking. Als je onderstaand document opent, krijg je een blanco invulblad. Je kan het gebruiken om je bibboek te bespreken. Gewoon de opdrachtjes invullen, afprinten, afgeven aan de juf… en klaar is kees !

Kan je thuis niet afprinten… geen nood : stuur het gewoon door naar els.braeckman@desprankel.be en dan print de juf het wel eventjes.

ENKELE TIPS :

*Maak je samenvatting niet te lang , maar doe het ook niet te kort ! Zorg dat het belangrijkste erin staat en geef niet te veel details.

*Wat je zeker niet moet doen : de achterflap vlug eventjes overtypen , dat merkt de juf snel op… en je behaalt er bitter weinig punten mee.

*Wat je wel nog als extraatje kan doen : illustreer je boek met een originele tekening over jouw lievelingsstukje uit het boek of maak met foto’s uit tijdschriften of van de computer een fotocollage over je boek. Zo wordt jouw recensie een pareltje en misschien kan ze anderen overtuigen om het boek te lezen. Maak er dus een knap eigen werkje van !
BLANCO BOEKBESPREKING.doc

DE EERSTE KLASFOTO  
Hier zijn we dan : de vijfde klas… “een groep om U tegen te zeggen” :-)

De eerste klasfoto die ook op “Lochristi Blogt” verscheen en enkele kiekjes van onze kennismakingsbingo op de eerste schooldag.

26 LEERLINGEN… 5 GOED DRAAIENDE TANDWIELEN!  
Het schooljaar komt reeds goed op gang… de wielen draaien steeds vlotter… en er zit heel wat leven in “onze trein”, dat mochten beide juffen reeds ondervinden.
Met ons allen samen (26 kids en 2 juffen) doen we ons best om de tandwielen zo vlotjes mogelijk in elkaar te laten rollen… af en toe lijkt er al eens “een bout” een beetje te lossen, moeten “enkele moeren” eens opnieuw vastgezet worden en dienen we er wel eens “de vijs” op te zetten… maar zo hoort het ook en zo zetten we gestaag onze tocht verder!
Bekijk snel de kiekjes van de unieke wielen die ons in beweging houden!

TAALBESCHOUWING OEFENEN  

Goede zinnen maken : oefen HIER

Zo herken je zinsdelen : een woordje uitleg als je’t niet meer weet, klik dan op deze LINK

Verdelen in zinsdelen :
OEFENING

Onderwerp en persoonsvorm oefenen :
OEFENING 1 / OEFENING 2 / OEFENING 3 / OEFENING 4 / OEFENING 5


terug naar overzicht »

test2